Yohoho και από μένα.
Παρακολουθώ το θέμα σιωπηλά και από απόσταση εδώ και μέρες. Από τη μια δε συμφωνώ με την αντίδραση της psofia και των λοιπών, από την άλλη δε διαφωνώ με την άποψή τους.
Αρχικά λοιπόν μια φιλοσοφική προσέγγιση του πράγματος.
Θυμάμαι λοιπόν (μπορείτε να ξεκινήσετε την πρέζα τώρα

) ότι όταν ήμουν μικρός, ούτε πολύ τηλεόραση βλέπαμε, μιας και δεν υπήρχαν και πολλά κανάλια, ούτε ιντερνετ μπαίναμε, μιας και τότε δεν υπήρχε το ιντερνετ στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως διαβάζαμε βιβλία. Μυθιστορήματα θες, εγκυκλοπαίδειες για παιδιά θες, περιοδικά θες, τα πάντα. Θα μου πείτε, ρε μάστορα τι μας τα λες τώρα αυτά;
Εκεί λοιπόν αγαπητές συμφορουμίτισσες και συμφορουμίτες κρύβεται για μένα το σημερινό πρόβλημα της ορθογραφίας. Από το σχολείο ειλικρινά δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα από γραμματική, συντακτικό κτλ, πέρα από ελάχιστα πράγματα. Ωστόσο ο άνθρωπος όντας μιμητικό ον, σαν τα πιθήκια ένα πράγμα, βλέποντας κάτι πολλές φορές, το αποτυπώνει στη μνήμη του και στο υποσυνείδητό του και μετά το αναπαράγει. Οι τότε λοιπόν πηγές ανάγνωσης, ήταν σωστές όσον αφορά την ορθογραφία. Τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Αντίθετα, τη σημερινή εποχή, που έχουμε πήξει στα τηλεοπτικά κανάλια, που προβάλλουν λάθος υπότιτλους, που έχουμε πήξει στο ιντερνετ με όλη αυτή τη σαβούρα, λέγε με υπότιτλος ταινίας που έχει πιο πολλά λάθη από τις λέξεις που αποτελείται, λέγε με forum και blog που έχει πιο πολλά λάθη από τα post που περιέχει, λέγε με IRC, MSN, Skype, Facebook, Twitter, κτλ που τα λάθη τους δεν υπολογίζονται σε ανθρώπινη κλίμακα, ένα μικρό παιδί έχει λανθασμένα ερεθίσματα. Είναι λοιπόν λογικό και επόμενο να μην ξέρει ορθογραφία.
Αυτό που μου άρεσε όταν πρωτομπήκα στην ομάδα, ήταν η προσοχή που δείχναν τα παιδιά στη σωστή ορθογραφία, αλλά και γενικότερα στη σωστή απόδοση στη νεοελληνική. Αυτό προσπαθώ μέχρι και σήμερα να κάνω, αλλά και να τονίζω στα νέα μέλη. Μιας και το target group μας (για να μιλήσουμε και λίγο μαρκετίστικα) είναι οι μικρές κατά κύριο λόγο ηλικίες, γιατί να μην τους δίνουμε ένα σωστό ερέθισμα; Μπορεί το 1% να επηρεαστεί. Κι αυτό κέρδος είναι. Βέβαια όλα αυτά στο επίπεδο των release.
Όσον αφορά το κομμάτι του forum, ποτέ δε μου άρεσε να λογοκρίνω ή να φιμώνω απόψεις. Ακόμα κι όταν αυτές είναι εκφρασμένες... ανορθόγραφα!
Σίγουρα, νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε ότι ο σωστός τρόπος είναι να πιάσεις τον άλλο από το χεράκι, να του τραβήξεις μαλακά το αυτάκι και να του πεις χαριτολογώντας "βρε ατιμούλικο, τι ορθογραφία είναι αυτή; Γρήγορα στα expert... ε... στο βιβλίο της νεοελληνικής γλώσσας!"
Όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια υπομονή και όρεξη και πολλές φορές υπάρχουν και διαφορετικές αντιμετωπίσεις, όπως ειρωνία, σκληρή γλώσσα, κτλ.
Δε θα χαρακτήριζα κοινωνικό αποκλεισμό την απαγόρευση των ανορθόγραφων post, αλλά απλά ως έναν ακόμα αυστηρό κανόνα. Δεν είναι κάποια παράλογη απαίτηση, ούτε κάτι το παράλογο στην τήρησή του. Γιατί τότε, δε θα έπρεπε να απαγορεύουμε και τα greeklish. Ωστόσο, συμφωνώ στη μη θέσπιση αυτού του κανόνα, γιατί μετά καταντάμε γραφικοί. Όμως ένα κραξιματάκι στους ανορθόγραφους θα το ήθελα να το ρίχνουμε πού και πού όπως τώρα καλή ώρα.
Τέλος, δε σχολιάζω το catfight μεταξύ psofia και Geutella, απλά ελπίζω να άρχισε και να τελείωσε εδώ, για το δικό τους καλό!
Over and out...

And remember, fansubbing is NOT serious business...