Λοιπόν, θα σου πω τη θεωρία που κρύβεται πίσω από αυτά που θέλεις να κάνεις, ώστε να καταλάβεις τι γίνεται. Υπόψην, αυτά είναι δικτυακά πράγματα και είναι ανεξάρτητα λειτουργικού.
Εσύ που συνδέεσαι στο Internet, ουσιαστικά ενώνεις ένα καινούριο δίκτυο με το διαδίκτυο. Εφόσον έχεις μία σύνδεση με το διαδίκτυο, άρα έχεις και μία μόνο public IP. Αυτή καθορίζεται από τον ISP σου και είναι κατά κύριο λόγο δυναμική, δηλαδή δεν έχεις την ίδια για πάντα, αλλά μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες του ISP σου. Επίσης αλλάζει κάθε φορά που ανοιγοκλέινεις το router σου.
Από κει και πέρα, εκτός από την public IP που έχεις ως προς το Internet, έχεις και τις επιμέρους τοπικές IP που χαρακτηρίζουν το τοπικό σου δίκτυο. Έτσι κάθε συσκευή που συνδέεται με το router σου, αλλά και το ίδιο το router, έχουν τη δικιά τους τοπική IP.
Γιατί όμως χρειαζόμαστε τις πόρτες και το port forwarding; Σκέψου ότι εγώ θέλω να συνδεθώ με το κινητό σου που είναι συνδεδεμένο στο internet μέσω του router σου. Με βάση αυτά που είπαμε παραπάνω, θα έχεις μία Public IP, η οποία είναι και αυτή με την οποία μπορούν να σε δουν άλλοι από έξω, και θα έχεις και μία τοπική IP στο κινητό σου. Αν έχεις και ένα PC με τη δικιά του τοπική IP, πώς θα μπορέσω να επιλέξω το κινητό από το PC σου, αφού ξέρω μόνο τη μία Public IP; Εδώ έρχονται λοιπόν οι πόρτες και το port forwarding. Στην περίπτωσή μας λοιπόν θα έβζες στο router σου έναν κανόνα prot forwrding που θα συνέδεε μια πόρτα με την τοπική IP του κινητού σου. Έτσι, όταν κάποιος από έξω έκανε αίτημα με την public IP και τη συγκεκριμένη πόρτα, το router θα δρομολογούσε αυτό το αίτημα κατευθείαν στο κινητό σου.
Ο οδηγός Static IP που υπάρχει και στο site μας, αναφέρεται στο πώς να δώσεις μια συγκεκριμένη τοπική IP σε ένα μηχάνημα στο δίκτυό σου, ώστε να μην αλλάζει αυτή κάθε φορά που συνδέεσαι/αποσυνδέεσαι από το δίκτυο αυτό. Δεν έχει να κάνει με την public IP που όπως είπαμε καθορίζεται από τον ISP. Σκέψου τι θα γινόταν αν άλλαζε αυτή η τοπική IP σε κάθε μηχάνημα. Ουσιαστικά δε θα μπορούσες να κάνεις δρομολόγηση με πόρτες όπως είπαμε πιο πάνω, καθώς δε θα ήξερες σε ποια τοπική ΙP να συνδέσεις ποια πόρτα.
Επειδή όλα τα παρπάνω είναι μπελάς, βγήκε το πρότυπο UPnP (Universal Plug and Play) με το οποίο, κάθε εφαρμογή που τρέχει σε κάποιο μηχάνημα, μπορεί να ανοίγει από μόνη της την αντίστοιχη πόρτα που χρειάζεται στο router και να γίνονται όλα μόνα τους. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει καλές υλοποίησεις με αποτέλεσμα να μη δουλεύει εγγυημένα.
Πάμε λοιπόν στη δικιά σου περίπτωση. Αρχικά, το UPnP αν είναι ενεργοποιημένο στο router, Θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο και στον torrent client σου για να υπάρχει περίπτωση να δουλέψει. Αν το δοκίμασες και δεν έπαιξε ούτε έτσι, τότε πάμε στον μπελαλίδικο τρόπο. Θα πρέπει να ορίσεις μια στατική τοπική IP στο μηχάνημά σου, στη συνέχεια να διαλέξεις μια πόρτα (προτείνονται πόρτες πάνω από 59000) και να φτιάξεις τον αντίστοιχο κανόνα στο router σου. Μετά βάζεις αυτήν την πόρτα και στην εφαρμογή σου και είσαι εντάξει.
Με τη στατική IP δεν μπορώ να σου πω και πολλά, μιας και δεν ξέρω από πού γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις στα Mac. Για το Port forwarding, μιας και είναι καθαρά θέμα router, μπορείς να πας στο
www.portforward.com όπου έχει οδηγούς για τα περισσότερα router της αγοράς.

_________________
Διαβάστε τους Κανόνες του Forum! Τα greeklish απαγορεύονται!
Διαβάστε το Playback FAQ
Feeling... nauseous already? Wait to see my anime list first...
And remember, fansubbing is NOT serious business...