Συνδεθείτε, για να ελέγξετε τα προσωπικά σας μηνύματα
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε τα προσωπικά σας μηνύματα
AnimeClipse Αρχική σελίδα » Off-Topic

"Με" Vs "Μου" Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενη
Προβολή προηγούμενου Θέματος :: Προβολή επόμενου Θέματος  
Συγγραφέας Μήνυμα

Ένταξη: 31 Αύγ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 12:41 am
Τίτλος: "Με" Vs "Μου"
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? -

Άρθρο του (Αθηναίου) Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινώτη στο "ΒΗΜΑ"

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ !!!!

«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

"...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.

Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος. Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.

Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά. Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με το συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό...."

Ένταξη: 21 Δεκ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 1:34 am
Τίτλος:

a cookie for the winner.
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Ένταξη: 02 Απρ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:07 am
Τίτλος:

Τώρα να σε πω κάτι;
Τι είναι αυτά που μου λες;
Razz

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:50 am
Τίτλος:

Laughing Laughing Laughing
Εγώ σε άλλο τοπικ το πόσταρα, αλλά ο φίλτατος Γιώργος θεώρησε ότι καλύτερα στέκει εδώ (πιθανώς σωστά έπραξε).

Αλλά μια και το έβαλε εδώ, μπορούμε στα πλαίσια της πλάκας να το συζητήσουμε.

Ναι βε σε λέω..... Razz

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 12:45 pm
Τίτλος:

Και γω όταν άκουσα για πρώτη φορά τα "σε, με" κτλ., ήχησαν περίεργα. Είναι και το πώς συνήθισε ο καθένας, στην κοινότητα που μεγάλωσε, να μιλάει.

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 12:48 pm
Τίτλος:

H αλήθεια είναι ότι εγώ μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας μεγάλωσα με τα "σου" "μου" κτλ. Αλλά πολύ φίλοι στο σχολείο λέγαν και το "με", "σε". Οπότε δεν με χαλάει κανένα από τα δύο. Στις Σέρρες άλλωστε και οι 2 εκδοχές είναι εξίσου συχνές.

Το πιο περίεργο όμως στους υπόλοιπους είναι το "βε" στη θέση του "ρε" και του "βρε" το οποίο το λέμε μόνο στις Σέρρες. Razz

Ένταξη: 08 Μάρ 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 7:28 pm
Τίτλος:

Το είχα δει πρώτα στο Animeplanet.
Όπως λέει πολύ σωστά ο κύριος Μπαμπινιώτης, το σωστό είναι με δοτική. Με τη δοτική δηλώνεται το έμμεσο αντικείμενο, το οποίο ήταν συνήθως πρόσωπο ("Δός υμίν σήμερον..."), ενώ το άμεσο αντικείμενο σε αιτιατική δήλωνε συνήθως το πράγμα ("Λέγω σοι τι = Λέω σ'εσένα κάτι").
Δοτική πια δεν υπάρχει. Στη Νέα Ελληνική μια μέση λύση θα ήταν να λέμε "είπα σ'εσένα", "έδωσα σε αυτόν", δηλαδή με σε + προσωπική αντωνυμία σε αιτιατική πτώση, που ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει τη δοτική. Αλλά στον προφορικό λόγο δεν είναι εύχρηστα τα συγκεκριμένα.
Ο κυρ Μπαμπινιώτης όμως τονίζει ότι η χρήση και αιτιατικής και γενικής είναι σωστή, απλά οι Βόρειοι είναι πιο συνεπείς (όχι πιο σωστοί), επειδή το χρησιμοποιούν και στον ενικό και στον πληθυντικό.
Προσωπικά η χρήση της αιτιατικής δε μου φαίνεται και πολύ σωστή. Ειδικά τα ρήματα "λέγω" και "δίδωμι" συντάσσονταν αυστηρά με αιτιατική και δοτική και όχι με 2 αιτιατικές (όπως άλλα ρήματα). Aπ'την άλλη η γενική έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη δοτική και χρησιμοποιείεται εξαπανέκαθεν ως έμμεσο αντικείμενο.
Επιστροφή στην κορυφή

Ένταξη: 07 Δεκ 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 7:34 pm
Τίτλος:

@πΣοφια... Θεωριτικηtard alert... HaHa Laughing

μια χαρα ειναι και τα δυο για...
εγω χρησιμοποιω και τα 2... αναλογα το που ειμαι XD...

το θεμα δεν ειναι στο μου και στο με...

αλλα στο πως παραγγελνεις σουβλακι/σαντουιτς/πιτα... εκει θελει τροπο... Laughing Laughing
εκει ειναι η διαφορα πολιτισμου...

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 30, 2009 12:25 am
Τίτλος:

serestrum έγραψε:
@πΣοφια... Θεωριτικηtard alert... HaHa Laughing

μια χαρα ειναι και τα δυο για...
εγω χρησιμοποιω και τα 2... αναλογα το που ειμαι XD...

το θεμα δεν ειναι στο μου και στο με...

αλλα στο πως παραγγελνεις σουβλακι/σαντουιτς/πιτα... εκει θελει τροπο... Laughing Laughing
εκει ειναι η διαφορα πολιτισμου...

Αι βε. Σε αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση. Οι Βόρειοι έχουν δίκιο Razz Razz Razz Razz

Ένταξη: 17 Οκτ 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 26, 2009 2:07 pm
Τίτλος:

1) Ετοιμάστε το goldenshovel.jpeg γιατί εγώ δε το βρίσκω!

2) Είναι ανόητο να προσπαθούμε να συγκρίνουμε την οποιανδήποτε διάλεκτο με την επίσημη νέα ελληνική. Ο κάθε τόπος έχει τα ιδιώματα του.

Με την ίδια λογική, εδώ στην κρήτη στα χωριά λένε "Κένωσε το τσουκάλι γυναίκα!", που είναι πιο αρχαϊζον από το "άδειασε" ή "σέρβιρε". Αρά είναι και ποιο σωστό;

3) Τι λένε δηλαδή οι Σαλονικιές στον λεωφοριατζή; "Άνοιξε με από πίσω.", όταν θέλουν να κατέβουν από το λεωφορείο;

Razz

http://www.youtube.com/watch?v=GZfJOK_Ywmk&feature=related
Επιστροφή στην κορυφή

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 26, 2009 3:12 pm
Τίτλος:

Γιατί το αξίζεις Razz

Ένταξη: 24 Ιούν 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 26, 2009 11:24 pm
Τίτλος:

Οι Θεσσαλονικιες φωναζουν <<οδηγε ανοιξε πισω ρε!>> χεχεχε
Εμενα παλι μου φανηκε περιεργο οταν ειχα κατεβει Αθηνα οτι ΔΕΝ ακουγα το Σε και το Με που εχω συνθισει .. (βεβαια οταν αρχισα να μιλαω με κοιτουσαν περιεργα τα φιλαρακια χεχεχεχ )

Και οσον αφορα το πιτογυρο στον σουβλατζη ειπα
Θελω ενα πιτα γυρο απ ολα εκτος κρεμμυδι (ετσι για να εχω το κεφαλι μου υσηχο)

Μολις παρατηρησα οτι εγινα Forum Adict (xaxax)
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger

Ένταξη: 04 Μάρ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 27, 2009 12:30 am
Τίτλος:

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί "διάλεκτος" η διαφορά του "με" και του "μου". Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι πρακτικά δεν υπάρχει "επίσημη" νεοελληνική. Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό, ειδικά αν αναλογιστείτε τη βαρύτητα που δίνουμε στη μετάφραση και τη διόρθωση στους υπότιτλους των release μας.

Μιας και είμαστε ελληνικό fansub group, κατά κάποιον τρόπο είμαστε υπεύθυνοι για τα release που βγάζουμε, καθώς καλώς ή κακώς το κύριο κοινό μας είναι μικρότερης ηλικίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συντελούμε στη σωστή διάδοση της νεοελληνικής. Και αυτό ακούγεται κάπως και το ξέρω, αλλά προσωπικά έτσι το αντιμετωπίζω. Γι' αυτό και θεωρώ πολύ σοβαρό τμήμα της διαδικασίας τη μετάφραση αλλά και τη διόρθωση.

Η γλώσσα είναι κάτι δυναμικό και όχι στατικό, καθώς διαμορφώνεται πρώτα από τους ανθρώπους που τη μιλάνε και μετά από αυτά που γράφονται στα βιβλία. Σκεφτείτε μόνο ότι κάποτε υπήρχε η καθαρεύουσα η οποία ήταν μια τεχνητή γλώσσα, φτιαγμένη στα βιβλία. Γι' αυτό και καταργήθηκε, καθώς δε συμβάδιζε με την καθομιλουμένη και γεννήθηκε η νεοελληνική.

Εγώ μεγάλωσα με το τρένο να γράφεται τραίνο και το αβγό να γράφεται αυγό. Ποιο να θεωρήσω σωστό; Ακόμα και επίσημα, και οι δύο γραφές θεωρούνται σωστές, μέχρι να εξαλειφθεί σιγά σιγά η παλιά γραφή. Αν θέλουμε να είμαστε 100% σωστή, η πιο ορθή γλώσσα ήταν η αρχαιοελληνική, καθώς η γραμματική, το συντακτικό της και η ορθογραφία της πήγαζαν από την ομορφιά της στην ομιλία. Μπορεί να φαίνεται δύσκολη σε μας, αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή η νεοελληνική είναι υπεραπλουστευμένη.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα σωστά και τα λάθος και ας δεχτούμε τη γλώσσα όπως διαμορφώνεται από εμάς τους ίδιους.

And remember, fansubbing is NOT serious business...
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα Διεύθυνση AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

Ένταξη: 08 Μάρ 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 27, 2009 1:32 am
Τίτλος:

Τι με κάνεις Γιώργο μου... Razz
Επιστροφή στην κορυφή

Ένταξη: 17 Οκτ 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 27, 2009 10:16 am
Τίτλος:

Συμφωνώ 100% μαζί σου Γιώργο, το θέμα είναι πως δε λένε παντού "με" αλλά σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας (όσο μεγάλη και πολυπληθής και αν είναι).

Και πάλι πιστεύω πως είναι κατάλοιπο της αρχαϊζουσας που μιλούσαν στο βυζάντιο. Τέτοια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και σε εντονότατο βαθμό σε Κρήτη και Κύπρο.

Συμφωνώ ότι δεν τίθεται λάθος ή σωστό, παρ' όλα αυτά δε πρόκειται να δεις τέτοιες εκφράσεις σε κάποιο βιβλίο ή γενικότερα σε κάποια έκδοση γραπτού λόγου, διότι πολύ απλά έχει καθιερωθεί καθολικά και ολοκληρωτικά η "νεοελληνική", όπως την ορίζει το εβραιομασονιστικό λόμπυ των ακαδημαϊκων (διάφοροι λόγιοι, ξέρεις, Μπαμπινιώτης, Μπενάκη και δε συμμαζευεται).

http://www.youtube.com/watch?v=GZfJOK_Ywmk&feature=related
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέου Θέματος     Απάντηση στο Θέμα     AnimeClipse Αρχική σελίδα » Off-Topic Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενη
Σελίδα 1 από 2

Μετάβαση στη:   
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Ενότητας
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Ενότητας