Συνδεθείτε, για να ελέγξετε τα προσωπικά σας μηνύματα
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε τα προσωπικά σας μηνύματα
AnimeClipse Αρχική σελίδα » Off-Topic

Ανορθρογραφία στα Forum Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενη
Προβολή προηγούμενου Θέματος :: Προβολή επόμενου Θέματος  
Συγγραφέας Μήνυμα

Ένταξη: 04 Μάι 2008

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:44 am
Τίτλος:
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Και έρχομαι σε αυτό το σημείο αγαπητοί συμφορουμίτες και συμφορουμίτισες, συνάδελφοι και συναδέλφισες fansubbers, και μετά από ένα session με βαρβάτη μπύρα( λέγε με Straffe Hendrik ) να προτείνω την ίδρυση του πρώτου Ιντρνετικού Σχολείου Εκμάθησης Ορθογραφίας!

χικ!

Στόχος μας να εκπαιδεύσουμε σωστά τα μέλη μας ώστε να ορθογραφούν σωστά τις αναρτήσεις τους στην Ιντερνετική "Αγορά" μας, αλλά και τους μελλοντικούς μεταφραστές μας, ώστε να καθίσταται η δουλειά των διορθωτών μας (όπως της Psofias) ευκολότερη.

χικ χικ!

over and f****ing out

Edit: @Sugata, FML-----> fap my lunch?

Ένταξη: 01 Μάι 2010

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 2:52 am
Τίτλος:

Όντως το θέμα της σωστής ορθογραφίας και σύνταξης(για να μην ξεχνιόμαστε) είναι κάτι που βλέπουμε πάρα πολύ συχνά σε πολλά ελληνικα fora και θα πρέπει να μας απασχολεί όλους(πολλές φορές όταν βλέπω ανορθόγραφές δημοσιεύσεις μου γυρνάει το μάτι ανάποδα και φτάνω στο 4513748464251ο επίπεδο του super saiyan με καμία 300 χιλιάδες bijuu ουρές)
Ώρες ώρες μου έρχεται και μένα να αρχίσω να ρίχνω καντήλια από τα λάθη που βλέπω καθημερινά και ευχαριστώ τον θεό που δεν αξιώθηκα να γίνω mod/admin γιατί θα ήμουν ικανός να διορθώσω όλες τις δημοσιεύσεις που θα έβλεπα μπροστά μου και θα κατέληγα στο ψυχιατρείο.Ως περήφανος grammar nazi λοιπόν θα συμφωνήσω πως το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας του γρήγορου και προχείρου chatting(κάτι σαν το αντίστοιχο fast food που οδηγεί στο πλήρες γραμματικό mindfuck).Έχουμε χωριστεί σε στρατόπεδα:σε αυτούς που δεν αντέχουν να βιάζεται καθημερινά η ελληνική γλώσσα και σε αυτούς που ναι μεν συμφωνούν αλλά είτε δεν έχουν την όρεξη να ασχοληθούν περαιτέρω είτε έχουν βαρεθεί να ακούν συνεχώς τις ίδιες πίπες και αδιαφορούν ή αποδέχονται την κατάσταση(στην χειρότερη περίπτωση).

Βέβαια δεν είναι υποχρεωμένο το κάθε φόρουμ και ο κάθε συντονιστής/διαχειριστής να μάθει στα νέα μέλη ελληνικά αλλά όπως και να το κάνουμε είναι και θέμα σεβασμού προς αυτόν με τον οποίο μιλάς.Έχω ρίξει απίστευτο μπινελίκι σε όσους τόλμησαν να μου στείλουν μήνυμα στο κινητό γραμμένο στα greeklish ή ανορθόγραφα. Θα συμφωνήσω πως είναι υποχρέωση των ελληνικών fansubb groups να δίνουν το καλό παράδειγμα και θα δώσω ένα μεγάλο ΅πράβο στην psofia που έχει το θάρρος να επιμείνει στην ανάδειξη του προβλήματος αυτού.Δεν νομίζω πως η στάση της είναι (πέρα από ειρωνική)ρατσιστική(ή ότι άλλο ανέφερε ένα παλικάρι πριν).Σίγουρα δεν είχε τέτοιο σκοπό.Τα όσα ειπώθηκαν είχαν περισσότερο σκοπό να ταρακουνηθείτε λίγο γιατί πολλοί(φαντάζομαι) όπως και εγώ έχετε αρχίσει να βλέπετε πως σας επηρεάζει λίγο ή πολύ.Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι ούτε ρατσιστικό αλλά ούτε και εθνικιστικό να αγαπάς την γλώσσα σου και να θες να βλέπεις να γράφεται και να εκφέρεται σωστά.

Επειδή το θέμα είναι λεπτό και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς(το δεν ξέρεις ελληνικά το μπούλο δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση) η προσέγγιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται γιατί η κριτική όσο καλοπροαίρετη και να είναι δεν είναι πάντοτε αποδεκτή και παρεξηγείται πολύ εύκολα και για αυτό βλέπουμε σκηνές απείρου καλούς όπως το flame για το οποίο έγινε λόγος πριν.

Για αυτό λοιπόν: γράφουμε υπεύθυνα και με σεβασμό σε αυτούς που διαβάζουν τις δημοσιεύσεις μας

Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα MSN Messenger

Ένταξη: 02 Απρ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 3:41 am
Τίτλος:

Melkor1431 έγραψε:

@Sugata, FML-----> fap my lunch?

Φακ μάι λάιφ.

devilmanson: το όλο θέμα έχει αφεθεί επίτηδες ανοιχτό. Μέχρι τώρα. .

Ένταξη: 04 Μάρ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 10:54 am
Τίτλος:

Geutella έγραψε:
Υπάρχουν άτομα με σοβαρό πρόβλημα όμως, που έχουν συνηθίσει σε greeklish και δυσκολεύονται να γράψουν στα ελληνικά, ή πολύ απλά δε γνωρίζουν σωστή ορθογραφία.

Λυπάμαι, αλλά αυτό που λες πραγματικά δε στέκει. Γιατί τότε μιλάμε για αναλφάβητα άτομα. Και υποτίθεται ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν επικρατεί αναλφαβητισμός. Όσο για αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, αυτοί έχουν επίγνωση του προβλήματός τους και ζητούν βοήθεια.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά μέσα στο forum εδώ, έναν τύπο που ήταν από ανατολικό μπλοκ και είχε μάθει γραπτά ελληνικά μόνος του. Αυτός μας είχε ζητήσει προκαταβολικά συγγνώμη για τα ποστ του και μάλιστα μας ζήτησε μετά και βοήθεια ώστε να γράφει πιο σωστά. Αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας, την κατανόησή μας και φυσικά τη βοήθειά μας.

Αλλά όταν έρχεσαι σε ένα forum με τόσα μέλη και ποστ, δε διαβάζεις τους κανόνες, αδιαφορείς για τα προηγούμενα γραμμένα ποστ και πας και γράφεις όπως γράφεις, τότε εσύ δε σέβεσαι όλους τους υπόλοιπους. Γιατί δε μιλάμε για λαθάκια του τύπου λάθος τόνος, λάθος σε ένα άρθρο ή κάτι τέτοιο. Μιλάμε για πραγματικά κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας. Κι επιτέλους, μάθετε πότε μπαίνει "ε" και πότε "αι", άλλο "φτιάχνεται" και άλλο "φτιάχνετε"!

And remember, fansubbing is NOT serious business...
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα Διεύθυνση AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

Ένταξη: 20 Νοέ 2010

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 11:37 am
Τίτλος:

Gpower2 έγραψε:
Geutella έγραψε:
Υπάρχουν άτομα με σοβαρό πρόβλημα όμως, που έχουν συνηθίσει σε greeklish και δυσκολεύονται να γράψουν στα ελληνικά, ή πολύ απλά δε γνωρίζουν σωστή ορθογραφία.

Λυπάμαι, αλλά αυτό που λες πραγματικά δε στέκει. Γιατί τότε μιλάμε για αναλφάβητα άτομα. Και υποτίθεται ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν επικρατεί αναλφαβητισμός.
!

πρώτα από όλα δεν θα έπρεπε να ξεχνάτε και άτομα όπως τους δυσλεκτικούς οι οποιοι από το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορούν να μάθουν ορθογραφία.

επιπλέον αυτό που ειπώθηκε για τον "αναλφαβητισμο" δεν ισχύ και ειδικά στην ελλάδα που πάνω από το 50/100
είναι είτε λειτουργικά "αναλφαβητοι" είτε οργανικά

λειτουργικά αναλφαβητοι είναι αυτή που κάποια στιγμή πήγαν σχόλιο αλλα δεν "τελιωσαν" την υποχρεωτική εκπαίδευση
και "οργανικα" "αναλφαβητοι" είναι αυτή που ποτε δεν πήγαν σχόλιο

τέλος αυτό που είπε η geu είναι το πιο σωστό για να σε σέβονται πρέπει να σέβεσαι
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Ένταξη: 04 Νοέ 2008

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:11 pm
Τίτλος:

akisgoku1234 έγραψε:
Gpower2 έγραψε:
Geutella έγραψε:

Λυπάμαι, αλλά αυτό που λες πραγματικά δε στέκει. Γιατί τότε μιλάμε για αναλφάβητα άτομα. Και υποτίθεται ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν επικρατεί αναλφαβητισμός.
!

πρώτα από όλα δεν θα έπρεπε να ξεχνάτε και άτομα όπως τους δυσλεκτικούς οι οποιοι από το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορούν να μάθουν ορθογραφία.

επιπλέον αυτό που ειπώθηκε για τον "αναλφαβητισμο" δεν ισχύ και ειδικά στην ελλάδα που πάνω από το 50/100
είναι είτε λειτουργικά "αναλφαβητοι" είτε οργανικά

λειτουργικά αναλφαβητοι είναι αυτή που κάποια στιγμή πήγαν σχόλιο αλλα δεν "τελιωσαν" την υποχρεωτική εκπαίδευση
και "οργανικα" "αναλφαβητοι" είναι αυτή που ποτε δεν πήγαν σχόλιο

τέλος αυτό που είπε η geu είναι το πιο σωστό για να σε σέβονται πρέπει να σέβεσαι

Όπα, αδερφέ παραπήρες φόρα και θα χτυπήσεις. Σιγά μην ζούμε και στο μεσαίωνα στην Ελλάδα. Άκου εκεί το 50% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Μην λέμε και ότι θέλουμε. Δηλαδή εαν συναντήσεις κάποιον που ξέρει να γράφει είναι από τους προνομιούχους λίγους που κατάφεραν να τελειώσουν το δημοτικό... Μην λέμε και ότι ναναι ρε παίδες προς Θεού.

http://www.makthes.gr/news/reportage/24019/

Εαν τώρα σε 2 χρόνια το ποσοστό έφτασε από το 13 πήγε στο 50 εγώ πάω πάσο.

Προσωπικά να πω και εγώ όταν άρχισα να μπαίνω στο ιντερνετ και να γράφω τόσο online σε mmo και σε forum το greeklish πήγαινε αέρας.Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σώνει και καλά όταν σε κάποια φόρουμ ήταν υποχρεωτικό να γράφω στα ελληνικά έμπαινα μέσα και έγραφα όπως ναναι. Μερικά πράγματα όπως και να το κάνουμε, βγάζουν μάτια.

Και στη τελική όπως αναφέρθηκε και πιο πριν δεν είναι δύσκολο να βάλεις ένα άτιμο διορθωτή στο browser και να κάνεις τη δουλειά σου. Άσχετο που το 80% των χρηστών είναι στην κοσμάρα τους και βαριούνται να κάνουν κάτι της προκοπής πέρα από greeklish και κλικ με το ποντίκι.Και το λέω επειδή και εγώ στην αρχή έτσι ήμουν και το συνέχισα για αρκετό καιρό.
Άτομα με προβλήματα και πραγματικά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.Αλλά άλλο πράγμα να έχεις πρόβλημα και να το λές όπως έθεσε παραπάνω ο Gpower και άλλο πράγμα ο κωλοπαιδισμός.

Γιατί το να κάθεσαι να γράφεις σε φόρουμ που σου λέει από την αρχή ελληνικά και εσύ γράφεις ότι ναναι και όπως ναναι, ε συγγνώμη κιόλας αλλά σημαίνει ότι σε γράφω στα αμελέτητά μου.

Ps Tite Kubo related threads inspire great net wars.

Ένταξη: 26 Ιούν 2007

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:11 pm
Τίτλος:

Ξυπνώντας (όμικρον θα έμπαινε αν δεν υπήρχε τόνος) σήμερα, από τη χθεσινή ζυθοκατάνυξη, αποφάσισα να καταθέσω τις απόψεις μου σε αυτό το νήμα. Γιατί σε αντίθεση με τους παππούδες του forum, έγραφα σε greeklish όταν ακόμα ήμουν στο δημοτικό(αυτοί είχαν τελειώσει), οπότε είμαι από αυτούς που επηρεάστηκαν από την εποχή του internet και των greeklish.

Κάνοντας λοιπόν επίκληση στην αυθεντία(βιβλίο έκθεσης Γ Λυκείου), σας λέω ότι αν όσοι γράφουν με λάθος ορθογραφία έχουν πρόβλημα (δυσλεξία ή κάτι άλλο), τότε το 80% του ελληνικού internet απαρτίζεται από δυσλεκτικούς!

Στην πραγματικότητα απαρτίζεται από ανορθόγραφους, οι οποίοι για να δικαιολογηθούν αναφέρουν είτε πρόβλημα είτε, αν καταλάβουμε ότι δεν τρέχει κάτι λάθος μαζί τους, ότι στο σχολείο δεν έγινε καλή δουλειά. Η δεύτερη δικαιολογία μου θυμίζει μια εικόνα που είχε στο βιβλίο του "Εμείς κι ο Κόσμος" που έκανα στο δημοτικό. Αυτή η εικόνα είχε τους μαθητές συνδεδεμένους με ένα μηχάνημα στο οποίο ο δάσκαλος έβαζε βιβλία και η γνώση αποθηκευόταν κατευθείαν στα μυαλά των μαθητών. Αυτή η αντίληψη οφείλεται στην ηλίθια ιδέα που έχει δημιουργηθεί ότι τα πάντα πρέπει να τα μαθαίνεις από το σχολείο. Πολλοί την έχουν παρεξηγήσει και έτσι θεωρούν ότι οι τεμπέληδες δεν είναι τεμπελχανάδες αλλά έφταιγαν οι δάσκαλοί τους.

Όχι δεν έφταιγαν οι δάσκαλοί τους. Το να μαθαίνεις τα πάντα στο σχολείο δεν σημαίνει ότι έπειτα δεν κάνεις εξάσκηση στο σπίτι για να τα διατηρήσεις στη μνήμη σου. Αλλά φευ, το καθισιό ποτές κανείς δεν μίσησε. Έτσι οι τεμπέληδες και οι γονείς τους που δεν μπορούσαν να δεχτούν την πραγματικότητα, ανήγαγαν το πρόβλημα σε ανεπάρκεια των εκπαιδευτικών. Για αυτό μετά πάνε τα κανακάρια τους στις γραπτές εξετάσεις και παίρνουν το ΠΕΟΣ! Αυτά τα γράφει ένα άτομο που έφαγε 4 μέρες προσπαθώντας να μάθει την ορθογραφία της λέξης "πρόσωπο" που την έγραφα "πρώσοπο". Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα ήμουν και πολύ βλάξ που αντί να πω "στα απαυτά μου θα λέω ότι δεν το έμαθα στο σχολείο" έκατσα να μάθω πως γράφεται.

Επιπλέον, η έλλειψη γνώσης της ορθογραφίας δεν οφείλεται στο ότι από μικροί ασχολούνται με το Internet, με αυτό το σκεπτικό θα ήμουν υπερανορθόγραφος(είμαι και λεξιπλάστης ο άτιμος). ΑΠΛΑ βαριούνται να μάθουν και να κάτσουν να εξασκηθούν! Στο δημοτικό στο μάθημα της ΓΛΩΣΣΑΣ έχει κάτι καρτέλες στο τέλος όπου γράφεις τις λέξεις για να μάθεις ορθογραφία. Είναι από τις προϋποθέσεις για να πάρεις πάνω από 5 στο μάθημα! Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχουν βγάλει το δημοτικό και έχουν καταφέρει να μας κάνουν να απολογούμαστε για την δικιά τους ανικανότητα!

Γενικά πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών που γράφουν λάθος δεν έχουν κάποιο πρόβλημα πέρα από αναλφαβητισμό, που οφείλεται σε αυτούς(φυσικά μετανάστες δεν μετράνε, αλλά δεν νομίζω να είναι όλοι μετανάστες στο ελληνικό internet). Γιατί γνωρίζω δυσλεκτικούς οι οποίοι γράφουν κανονικά μετά από εξάσκηση, απλά γράφουν αργά(ενδεικτικά είναι σε σχολές όπως Πληροφορική, Ιατρική).

@Geutella: Το ότι διάβασες το κείμενο της Psofiaς γρήγορα και φωναχτά επειδή έχεις εξασκηθεί δεν αποτελεί επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που μας δηλώνεις έμμεσα μπορεί να παραλληλιστεί με το εξής παράδειγμα: Στη χώρα μας ζούνε άτομα με νοητική υστέρηση(ας θεωρήσουμε ότι τυγχάνει θεραπείας), οπότε αντί να προσπαθήσουμε να τους θεραπεύσουμε, εξασκούμαστε να συμπεριφερόμαστε σαν αυτούς και παίρνουμε(άλλη μία λέξη που συχνά τη γράφω με ε) βαριοπούλες να βαράμε τα κεφάλια μας για να ρίξουμε το IQ μας και να μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Επειδή οι άλλοι δεν έμαθαν ορθογραφία, αντί να μάθουν αυτοί, θα εξασκηθούμε εμείς να διαβάζουμε τα ανορθόγραφα πονήματά τους! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ! Αυτό είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης εξέλιξης!

Υ.Γ. Psofia, στείλε μου και μια έκδοση του post σου με σωστή ορθογραφία γιατί δεν μπήκα στον κόπο να τυφλώσω τα μάτια μου διαβάζοντάς το(εφόσον το οντάς δεν τονίζεται στο όμικρον δεν παίρνει ω).

Υ.Γ. Και επειδή δεν έχω όρεξη για trolling, πάω να δω σε ποιόν όροφο μένει η γκομενάρα που μου άνοιξε την πόρτα της πολυκατοικίας χθες το βράδυ που ήμουν λιώμα.

Ένταξη: 30 Μάι 2005

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:17 pm
Τίτλος:

Geutella έγραψε:
Υπάρχουν άτομα με σοβαρό πρόβλημα όμως, που έχουν συνηθίσει σε greeklish και δυσκολεύονται να γράψουν στα ελληνικά σε υπολογιστή, ή πολύ απλά δε γνωρίζουν σωστή ορθογραφία.

*Fixed*

Gpower2 έγραψε:

Τώρα στέκει, και δεν μιλάμε για αναλφάβητα άτομα.

Η Geutella αναφέρεται σε κάτι παρόμοιο που ανέφερες και συ σε προηγούμενο post. Πολλοί έχουν μάθει να γράφουν (σε υπολογιστή), μέσω κάποιου παιχνιδιού mmorpg, ή κάποιου chat, οπότε έχουν συνηθίσει σε greeklish. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, στις μέρες μας, μπορεί κάποιος να γράφει πιο πολλά greeklish σε games και chat, απ' όσο γράφει κανονικά ελληνικά σε χαρτί και σε μολύβι. Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία σε πολύ μικρή και ευαίσθητη ηλικία.

Και επειδή πλέον το guild, η clan, το alliance ή όπως αλλιώς το λένε μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το σχολείο και τον δάσκαλο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων που δεν έχουν εξασκήσει την ορθογραφία τους. Και κυρίως εμφανίζεται σε ηλικίες που πέτυχαν τη γέννηση των mmorpg (2003) σε σχετικά πρώιμο στάδιο της σχολικής τους εκπαίδευσης.

Gpower2 έγραψε:
Κι επιτέλους, μάθετε πότε μπαίνει "ε" και πότε "αι", άλλο "φτιάχνεται" και άλλο "φτιάχνετε"!

Το συγκεκριμένο λάθος, όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορούν να το διορθώσουν οι αυτόματοι ορθογραφικοί έλεγχοι, και εδράζεται σε έλλειψη βασικών γραμματικών γνώσεων. Δεν μπορείς όμως έτσι απλά να τους γυρίσεις όλους πίσω στην δευτέρα δημοτικού να καλύψουν το κενό, μαζί με πολλά άλλα παρόμοια κενά που σίγουρα έχουν.

@akisgoku1234: Νομίζω ότι κάνεις ένα μικρό λάθος όσον αφορά τον ορισμό του λειτουργικού αναλφαβητισμού. Όπως αναφέρεται σε αυτό το link:

Παράθεση:
Λειτουργικά αναλφάβητος είναι όχι εκείνος που δεν ξέρει, ή δεν μπορεί να συλλαβίσει και πίσω από τους φθόγγους να αναγνωρίσει τις λέξεις και το σώμα του έναρθρου λόγου, αλλά εκείνος που μολονότι γνωρίζει γραφή και ανάγνωση δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, για να λειτουργήσει με αυτάρκεια μέσα στην κοινωνική ομάδα στην οποία είναι ενταγμένος.

Και να παραθέσω και έναν μικρό προβληματισμό, επειδή το φαινόμενο είναι αρκετά μαζικό, και όσο πάει εντείνεται στις νέες γενιές:

- Στην αρχαία Ελλάδα, τα πολλά διαφορετικά φωνήεντα βοηθούσαν στην διαφορετική προφορά των διαφόρων λέξεων.
- Επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τα Ελληνικά διαδόθηκαν και σε άλλους πολιτισμούς, απέκτησαν πνεύματα και πολυτονικό σύστημα, για να βοηθάνε στην σωστή προφορά όσους δεν μιλούσαν ελληνικά ως τότε.
- Μετά την επανάσταση του 1821, επικράτησαν κάποιες μορφές καθαρεύουσας.
- Με το πέρασμα των χρόνων, και ίσως λόγω μεγάλων ποσοστών αναλφαβητισμού, η καθομιλουμένη εκφυλλίστηκε σιγά σιγά, σε μια μορφή που την μιλούσε ο πολύς λαός, καταργώντας αρκετούς δύσκολους κανόνες, και κρατώντας άλλους, ίσως πλέον ανούσιους κανόνες.
- Έτσι φτάσαμε στην σημερινή δημοτική, η οποία έχει πολλά παράδοξα και αναιτιολόγητα πράγματα μέσα, απομεινάρια από το μακρύ ή το κοντινό παρελθόν.
- Τα τελευταία 5-7 χρόνια, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, φαίνεται να έχει μικρότερη σημασία η τήρηση όλων των γραμματικών κανόνων, για τις νεότερες ηλικίες. Και έτσι, μέσω των ορθογραφικών λαθών, βλέπουμε την απλοποίηση πολλών φωνηέντων στα βασικά φωνητικά τους (όμικρον, γιώτα, έψιλον). Αν ένα τέτοιο φαινόμενο συνεχιστεί πχ για 30-40 χρόνια, δεν αποκλείεται η γλώσσα μας να κάνει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης, και σε λίγα χρόνια να γράφουμε με φωνητικά σύμβολα, ακριβώς όπως ακούγεται η κάθε λέξη.

Edit: Ptomahawk, απάντησες την ώρα που έγραφα το post, αλλά είναι σαν να μου απάντησες κιόλας.
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:27 pm
Τίτλος:

Ξεφεύγουμε λίγο.
Αναλφαβητισμός νοείται η αδυναμία ενός ανθρώπου να γράψει ή να διαβάσει ένα κείμενο.
Άλλο λοιπόν αυτό, κι άλλο η μερική γνώση στοιχειωδών πραγμάτων, οπότε μιλάμε για ανορθογραφία.
Γι' αυτό δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα αναλφάβητο άτομο μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει χρήση internet.
Αδυνατώ επίσης να δεχτώ πως η εξάπλωση της χρήσης του internet έχει παίξει τόσο μεγάλο ρόλο σ' αυτό το φαινόμενο. Σίγουρα έχει επηρεάσει, και σ' αυτό το σημείο θα συμφωνήσω εν μέρει με όσους μιλούν για μια κάποια συνήθεια, από την άλλη όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι φταίει αυτό και μόνο.
Αν και ο ptomahawk μιλά για τεμπελιά, δεν μπορώ να πω ότι πάντα έτσι είναι. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που κάποιος δεν λαμβάνει ακόμα κι αυτές τις στοιχειώδεις γνώσεις.
Υ.Γ.: πήγαινε δες το γκομενέτο. Περίπτωση τρόλινγκ αν υπάρξει, θα διαγραφεί. Το καφρίσαμε αρκετά χτες.

Ένταξη: 04 Μάι 2008

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 12:44 pm
Τίτλος:

Left64Vegeta έγραψε:

- Τα τελευταία 5-7 χρόνια, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, φαίνεται να έχει μικρότερη σημασία η τήρηση όλων των γραμματικών κανόνων, για τις νεότερες ηλικίες. Και έτσι, μέσω των ορθογραφικών λαθών, βλέπουμε την απλοποίηση πολλών φωνηέντων στα βασικά φωνητικά τους (όμικρον, γιώτα, έψιλον). Αν ένα τέτοιο φαινόμενο συνεχιστεί πχ για 30-40 χρόνια, δεν αποκλείεται η γλώσσα μας να κάνει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης, και σε λίγα χρόνια να γράφουμε με φωνητικά σύμβολα, ακριβώς όπως ακούγεται η κάθε λέξη.

έτσι είναι, αλλά μέχρι να καταργηθεί επίσημα από το κράτος η πλειοψηφία των φωνηέντων, των πτώσεων, των εγκλίσεων και να τη βγάζουμε μόνο με ο και ε, δεν χρειάζεται να δικαιολογούμε κανέναν και να υποβαθμίζουμε μόνοι τη γλώσσα μας.

on the whole, what Ptoma said.

Ένταξη: 04 Μάρ 2006

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 2:55 pm
Τίτλος:

Geutella έγραψε:

Με bold επισημαίνεται το κομμάτι στο οποίο και βασίστηκα για να γράψω την απάντησή μου. Τι θα πει "δυσκολεύεται να γράψει ελληνικά"; Είμαστε σοβαροί; Να γυρίσει πίσω στο δημοτικό τότε. Κι εγώ παλιότερα έγραφα σε greeklish γιατί είναι πιο γρήγορο από το να γυρίζω τη γλώσσα στο πληκτρολόγιο και να γράφω με 2 αλφάβητα. Αυτό όμως οφειλόταν στη δικιά μου τεμπελιά. Επίσης, με το που μου έγινε παρατήρηση, αμέσως σταμάτησα τα greeklish, από σεβασμό στο forum στο οποίο είμαι μέλος.

akisgoku1234 έγραψε:

Η δυσλεξία δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να μάθεις ορθογραφία. Σημαίνει ότι δυσκολεύεσαι στην ανάγνωση και στη γραφή. Αν εγώ δηλαδή κάνω 2 λεπτά για να γράψω κάτι, ο δυσλεκτικός θα κάνει 4 ή παραπάνω. Αυτό βέβαια, αν θέλει όντως να γράψει σωστά. Έχω και φίλους και γνωστούς δυσλεκτικούς και το ξέρω το πρόβλημα καλά. Αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία για όλα όσα συζητάμε. Γιατί όπως είπα:

Gpower2 έγραψε:
Όσο για αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, αυτοί έχουν επίγνωση του προβλήματός τους και ζητούν βοήθεια.
Αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας, την κατανόησή μας και φυσικά τη βοήθειά μας.

Ένας από αυτούς που έγραψε ανορθόγραφα δεν ανέφερε ότι έχει πρόβλημα ή να ζητήσει συγγνώμη προκαταβολικά για την ανορθογραφία του. Ούτε φυσικά εκ των υστέρων βγήκε κάποιος από αυτούς να πει κάτι.
Να στο πω ωμά; Στα @@ρια του με λίγα λόγια, έχει ή δεν έχει πρόβλημα, ήρθε, έγραψε ότι έγραψε και γεια σας. Δε νοιάστηκε για τα υπόλοιπα μέλη που θα βγάλουν τα μάτια τους.

Κοινώς:

akisgoku1234 έγραψε:

Αν λοιπόν τηρήσω τα λεγόμενά σου κατά γράμμα, θα πρέπει να μη σεβαστώ αυτά τα μέλη, αφού αυτοί ήρθαν και δε σεβάστηκαν εμάς, και να τους στείλω από εκεί που ήρθαν. Άρα καλώς έπραξαν όσοι τους ειρωνεύτηκαν.

Left64Vegeta έγραψε:
Πολλοί έχουν μάθει να γράφουν (σε υπολογιστή), μέσω κάποιου παιχνιδιού mmorpg, ή κάποιου chat, οπότε έχουν συνηθίσει σε greeklish. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, στις μέρες μας, μπορεί κάποιος να γράφει πιο πολλά greeklish σε games και chat, απ' όσο γράφει κανονικά ελληνικά σε χαρτί και σε μολύβι. Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία σε πολύ μικρή και ευαίσθητη ηλικία.

Δηλαδή μου λες εμμέσως πλην σαφώς, ότι αντί να προσαρμοστούν αυτοί που έχουν μάθει με τον λάθος τρόπο, να προσαρμοστούμε εμείς που έχουμε μάθε με τον σωστό. Μήπως έχουμε ξεφύγει λίγο από τη λογική των πραγμάτων;

Left64Vegeta έγραψε:
Το συγκεκριμένο λάθος, όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορούν να το διορθώσουν οι αυτόματοι ορθογραφικοί έλεγχοι, και εδράζεται σε έλλειψη βασικών γραμματικών γνώσεων. Δεν μπορείς όμως έτσι απλά να τους γυρίσεις όλους πίσω στην δευτέρα δημοτικού να καλύψουν το κενό, μαζί με πολλά άλλα παρόμοια κενά που σίγουρα έχουν.

Εγώ μπορέι να μη τους γυρίσω, αλλά όταν θα βγουν έξω να πιάσουν δουλειά, θα τους γυρίσουν άλλοι...

Κλείνοντας, προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ τις δικαιολογίες του τύπου "έχω συνηθίσει στα greeklish", "μικρός ο δάσκαλος δε μας έμαθε ορθογραφία", "όλοι έτσι γράφουν", κτλ.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι η σωστή ορθογραφία θα οφελήσει πάνω απ' όλα τον ίδιο τους τον εαυτό και ότι αν θέλεις να γίνεις καλός σε κάτι ή να κάνεις κάτι καλά και σωστά, θα πρέπει να κοπιάσεις εσύ και όχι άλλοι για σένα.
Σαφώς και θα βοηθήσω οποιονδήποτε μου ζητήσει βοήθεια ή μου αναφέρει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αλλά δε θα δεχτώ κανέναν που ζητάει μασημένη τροφή και αρνείται να κοπιάσει για βασικά πράγματα.
Τέλος, στην όλη ιστορία, το μόνο που κρατάω είναι η λάθος αντιμετώπιση από πλευράς ορισμένων μελών, με ειρωνία και αγένεια. Όπως και να 'χει, θα πρέπει να είμαστε πάντα το δυνατό ευγενικοί. Έστω στην αρχή...

And remember, fansubbing is NOT serious business...
Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα Διεύθυνση AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

Ένταξη: 06 Αύγ 2008

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 3:12 pm
Τίτλος:

Όπως είπα και στον vanni, όλοι μας κάνουμε ορθογραφικά λάθη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε (ομολογουμένως η ελληνική είναι από τις πιο δύσκολες γλώσσες). Το κλασσικό λάθος "ε" ή "αι" και η σύγχυση παθητικής-ενεργητικής φωνής, αν και ακραίο ορθογραφικό είναι αρκετά συχνό ακόμα και μέσα στους κόλπους της animeclipse team. Το έχω δει πολλές φορές και σε post μας ακόμα και σε δικά μας script όταν τα παίρνω για διόρθωση. Οπότε εδώ κολλάει το ρητό "Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω."
Παρόλα αυτά, αναγνωρίζω πως ορισμένα μέλη κάνουν τραγελαφικά ορθογραφικά, όχι επειδή δε γνωρίζουν πώς γράφεται κάτι αλλά επειδή κάνουν βιαστικά ένα post και αδιαφορούν για το αν το γράφουν σωστά (αυτό που λίγο-πολύ έχετε πει όλοι σε προηγούμενα post). Αυτό είναι μια πολύ άσχημη νοοτροπία, αλλά φυσικά δεν το κάνουν εξεπίτηδες με σκοπό μας πουν "για κοίτα, δε σε σέβομαι". Ναι, συμφωνώ, δείχνει ασέβεια, αλλά ας εξετάσουμε και από πίσω τις προθέσεις πριν κάνουμε τον άλλο ρόμπα ξεκούμπωτη.
Μας έπιασε να κάνουμε τους παιδαγωγούς και να λύσουμε μέσα από ένα forum αυτό το φαινόμενο, λαμπρά και εγώ μαζί σας. Απλώς σκεφτείτε αν ενδείκνυται ο συγκεκριμένος τρόπος και να δημιουργούνται flame off topics όπως έγινε στο Bleach καλή ώρα. Anyway, τα έχω ξαναπεί, ο καθένας έχει την άποψή του, και από ό,τι κατάλαβα ορισμένοι έχουν υιοθετήσει τη λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αν νομίζετε πως με το κράξιμο, με το pwnάρισμα, το trolling και τα σχετικά θα λύσετε το πρόβλημα, be my guests. Έτσι να δίνουμε και το καλό παράδειγμα.
Όλα αυτά τα λέω γιατί βλέπω πως έτσι τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Και αν εσάς σας γυρνάει μια φορά το μάτι βλέποντας ορθογραφικά λάθη, εμένα μου γυρνάει 100. Παρόλα αυτά δε θα κάτσω να ειρωνευτώ ή να κοροϊδέψω κανέναν. Θα μου πείτε δεν έχετε την ίδια όρεξη και υπομονή, τότε αφήστε τα παιδαγωγικά για άλλους και πείτε ξεκάθαρα πως κράζετε για τον χαβαλέ και για τη χαρά του trolling.

Επίσης αντί να γίνουν όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες με σχόλια άπειρου κάλους με χαρακτηρισμούς όπως "καθυστερημένα", "παραπληγικά" και "ΠΙΚΠΕΣ", γινόταν εξαρχής ένα τέτοιο thread όπου με σεβασμό θα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το φαινόμενο της ανορθογραφίας στα forum, τότε σαν team θα ήμασταν καθ' όλα σωστοί. Η πρωτοβουλία να ανοιχτεί ένα thread που να καταδικάζει την ανορθογραφία και να ευαισθητοποιεί τα μέλη, είναι σωστή. Όμως οι συνθήκες υπό τις οποίες ανοίχτηκε (λογοκρισία) και ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε το όλο ζήτημα για μένα είναι κατακριτέος και λανθασμένος.

Υ.Γ. Συγχωρέστε με παρακαλώ αν έκανα κάποιο ορθογραφικό λάθος.

Επιστροφή στην κορυφή
Προβολή του προφίλ του συγγραφέα Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του συγγραφέα

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 3:20 pm
Τίτλος:

Αν ξαναμιλήσει κανείς για λογοκρισία, θα χεστούμε.
Μην έχουμε τρίτη και φαρμακερή.
Προστέθηκαν τα αρχικά ποστς στο παρόν θέμα.

Geutella.
Πολλές συζητήσεις ξεκινούν από κάτι φαινομενικά άσχετο. Είναι αυτό που λέμε "αφορμή".
Μερικές φορές, η αφορμή δίδεται με καλό τρόπο. Συνήθως όμως, παρουσιάζεται όταν συμβαίνει κάτι κακό, κάτι λάθος.
Η αφορμή λοιπόν ήταν το τρολάρισμα ενός χρήστη, όσον αφορά την ανορθόγραφη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Πάνω σ' αυτό, συνέχισε να συζητάς.
Το πώς ξεκίνησε, είναι ένα θέμα, που μετά από 4 σελίδες, ΔΕΝ θα έπρεπε να σε απασχολεί.
Απλά πράγματα.

Έχει επεξεργασθεί από τον/την sugata στις Σαβ Φεβ 19, 2011 3:31 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή

Ένταξη: 06 Αύγ 2008

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 3:34 pm
Τίτλος:

sugata έγραψε:

Η αφορμή λοιπόν ήταν το τρολάρισμα ενός χρήστη, όσον αφορά την ανορθόγραφη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Πάνω σ' αυτό, συνέχισε να συζητάς.
Το πώς ξεκίνησε, είναι ένα θέμα, που μετά από 4 σελίδες, ΔΕΝ θα έπρεπε να σε απασχολεί.

Ο μόνος λόγος που με απασχολεί ακόμα και θα συνεχίσει να με απασχολεί, είναι γιατί το τρολλάρισμα αυτό θα ξαναγίνει, γιατί εσύ πάλι θα τρέχεις να μαζέψεις τα σπασμένα και να πηγαίνεις post στον κάδο. Επίσης, σαν να μην έφτανε αυτό, νιώθω πως κάποιοι επικροτούν εμμέσως πλην σαφώς τέτοια τρολλαρίσματα.
Σχετικά με την ανορθογραφία νομίζω τοποθετήθηκα πλήρως και πρότεινα και τρόπο αντιμετώπισης, δεν πιστεύω να έχει κανείς παράπονο.

Επιστροφή στην κορυφή

Δημοσίευση Δημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 19, 2011 3:41 pm
Τίτλος:

Αν δεν υπήρχαν σπασμένα σ' ένα φόρουμ, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το moderating. Θα ησασταν όλοι καλά παιδιά..
Οι κανόνες θεσπίζονται για να σπάνε. Κι επειδή σπάνε, υπάρχουν κάποιοι για να συμμαζεύουν την κατάσταση, ανάλογα με την όρεξη που έχουν.
Φαντάζομαι εσύ μόνο σ' αυτό εδώ το φόρουμ βλέπεις λάθος συμπεριφορές ή pwnαρισμα.
Ε;
Μην απαντήσεις. Ξέρω. Όπως ξέρω ότι τρολαρίσματα με αποδέκτη εσένα τα 'χεις αφήσει εκεί να υπάρχουν, χωρίς να δώσεις σημασία.
Οπότε άσε κατά μέρους το κήρυγμα. Επικεντρώσου στο θέμα το οποίο άνοιξα, με βάση την αφορμή που είδα μπροστά μου.
Θα μπορούσα να διαολοστείλω, και να 'χε τελειώσει εκεί το θέμα. Δεν το κάνω.
/discuss ό,τι λέει ο τίτλος.

Συνεχίστε, έχω όλο τον καιρό μπροστά μου.
Το οξύμωρο της πρότασης δυστυχώς έχει ελαφρυντικό.
Είπα, περίπτωση τρόλινγκ, διαγράφεται.
Θες να μιλήσεις, μίλα. Πικς τέλος για το παρόν θέμα.
Δημοσίευση νέου Θέματος     Αυτό το Θέμα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε κάποια δημοσίευση σ' αυτό     AnimeClipse Αρχική σελίδα » Off-Topic Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενη
Σελίδα 4 από 5

Μετάβαση στη:   
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Ενότητας
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτήν την Ενότητα
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Ενότητας