Πόλη για να (μη) ζεις είναι σήμερα η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες πόλεις της Ευρώπης, ενώ το χειρότερο είναι ότι το... Αθηναϊκό πρότυπο ακολουθούν ταχέως και υπόλοιπες ελληνικές πόλεις.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της Μόνιμης Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Καρτάλης, "τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη δυσάρεστη εικόνα των πόλεων στην Ελλάδα που αναπτύσσονται ως 'μικρές Αθήνες".
Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, οι πόλεις αγνοούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό που συχνά θεωρείται ως η εκ των υστέρων νομιμοποίηση ιδιωτικών επιλογών και των δυναμικών της αγοράς γης.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το αστικό περιβάλλον και η προστασία του χρησιμοποιούνται ως το άλλοθι για οικονομικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τέλη κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής:
- Η Αθήνα, μαζί με την Μπρατισλάβα και το Αμβούργο, βρίσκεται στις τρεις ταχύτερα "γκετοποιούμενες" πόλεις στην Ευρώπη.
- Οι έξι από τις δέκα πόλεις στην Ευρώπη με προβλήματα αέριας ρύπανσης είναι ελληνικές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Βόλος).
- Οι πόλεις στην Ελλάδα είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές σε επίπεδο Ε.Ε.
- Τα ποσοστά πρασίνου στις ελληνικές πόλεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
- Από τις δύο χιλιάδες (2.000) αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί, την τελευταία 20ετία, οι εννιακόσιες πενήντα (950), (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις δύο χιλιάδες (2.000) πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%.
- Ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης μίας πολεοδομικής μελέτης και των πράξεων εφαρμογής της κυμαίνεται από 12 έως 18 χρόνια (!).
Πηγη
http://www.skai.gr/