Ως "υπεύθυνος" της ομάδας που δουλεύει για το Ergo Proxy, θα ήθελα να δώσω απαντήσεις σε ορισμένα θέματα.
1ον) Για το θέμα της κωδικοποίησης : Τα raws που χρησιμοποιούμε (χωρίς υπερβολή, τα καλύτερα που κυκλοφορούν), έχουν bitrate γύρω στο 1300-1500 και το bitrate που χρησιμοποιούμε είναι 1000, οπότε δε νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη η απώλεια ποιότητας σε σχέση με το αρχικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Τα ξένα groups που βλέπω, χρησιμοποιούν τα ίδια raws και η SHS bitrate γύρω στο 1300 νομίζω έχει μέγεθος 350mb (100 περισσότερα από το δικό μας) και η Ani-Kraze με bitrate γύρω στο 950 έχει μέγεθος γύρω στα 230mb. Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχουν και κάποια άλλα raws με ανάλυση 1920x1080, αλλά αυτά απλώς ΔΕΝ παίζουνε (φαντάζομαι στους υπολογιστές που θα κυκλοφορήσουν του χρόνου, κάτι θα γίνεται...).
2ον) Για τον φίλο που αναφέρει τα σχετικά με τα gradients. Υπάρχουν άλλα σημεία του επεισοδίου που το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο εμφανές από τα σημεία που αναφέρεις, αλλά αυτό είναι εν γνώση μας και υπάρχει σε κάποιο βαθμό και στα raws. Στις δοκιμές που κάναμε στο πρώτο επεισόδιο, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά με αύξηση του bitrate, άλλωστε οι ρυθμίσεις του x264 που χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση, είναι ειδικές για anime (πρόκειται για profile του MeGUI ειδικά τροποποιημένου για την περίσταση μετά από διάφορες δοκιμές). Άλλωστε ο x264 είναι σε θέση να αυξάνει το bitrate σε όσες σκηνές το χρειάζονται.
3ον) Υπήρξε παρατήρηση για τη χρήση smoothing στο encoding. Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι χρησιμοποιείται ειδικό φίλτρο smoothing για anime (το MSmooth για όσους ενδιαφέρονται, κυκλοφορεί για χρήση σε Avisynth scripts, αλλά νομίζω ότι κυκλοφορεί και για Vdub). Έγινε δοκιμή κι ενός φίλτρου sharpen (κι αυτό ειδικά για anime, το MSharpen), αλλά τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από το αναμενόμενο.
4ον) Έχω επιμείνει προσωπικά για την κυκλοφορία των επεισοδίων σε 1280x720, όσο κι αν αυτό είναι εξαιρετικά χρονοβόρο στην ετοιμασία του επεισοδίου. Για να σας δώσω να καταλάβετε, από τη στιγμή που θα έχω στα χέρια μου διορθώσεις, χρονισμένους υπότιτλους και εφέ, χρειάζονται γύρω στις 24 ώρες για να ολοκληρωθεί το επεισόδιο - χρειάζονται render τα εφέ και το karaoke, ένωση των επιμέρους κομματιών, ενώ η συμπίεση από μόνη της παίρνει 17 περίπου ώρες σε ένα υπολογιστή P4 στα 2.4GHz (τον οποίο τον έχω μόνο γι'αυτή τη δουλειά, έχει μόνο το λειτουργικό και τα προγράμματα συμπίεσης). Βέβαια, καμιά φορά υπάρχουν και απρόοπτα και χρειάζεται ένα (ή και περισσότερα) 17ωρα για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα (π.χ. το 2ο επεισόδιο θα έβγαινε μία μέρα πιο μπροστά, αλλά μου πέταξε BSOD στο 99,5%... Άρα, είτε βγάζαμε επεισόδιο χωρίς το preview - εκεί είχε κοπεί η συμπίεση, είτε περιμέναμε μία μέρα ακόμα...). Δεδομένου λοιπόν του χρόνου που χρειάζεται ένα επεισόδιο για να ετοιμαστεί, το βλέπω λίγο δύσκολο για dual releases.
5ον) Τα επεισόδια δοκιμάζονται πρώτα στο PC μου (το οποίο είναι 4 και κάτι χρόνων), έναν Athlon 1453GHz με 512mb μνήμη, και στη συνέχεια σε υπολογιστές φίλων μεγαλύτερης ισχύος και μέχρι στιγμής στα 2 releases δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. Να ξέρετε ότι αν κάτι ΔΕΝ παίζει στον υπολογιστή μου (που θεωρώ πλέον ξεπερασμένο), τότε ΔΕΝ πρόκειται να βγει, μια και τον θεωρώ σαν το κατώτερο όριο, και πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε πολύ πιο καινούρια μηχανήματα.
6ον) Σε παρατήρηση για τους υπότιτλους, να αναφέρω ότι δεν είναι bold και ότι έχουν δοκιμαστεί και σε μια plasma 42'' που έχουμε στο πανεπιστήμιο χωρίς πρόβλημα. Αρχικός σκοπός ήταν να υπήρχαν οι υπότιτλοι μέσα στο container αλλά εγκαταλείφθηκε η ιδέα γιατί θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε και τις σχετικές γραμματοσειρές, οπότε το playback θα βάραινε κι άλλο, επομένως αναγκαστήκαμε να τους "κάψουμε" στο αρχείο video.
Αυτά τα "ολίγα" είχα να επισημάνω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τα καλά τους λόγια και να ζητήσω συγγνώμη για την έκταση του post, και αν κάποιοι προσβλήθηκαν να ξέρουν ότι δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Ergo Proxy
The Agent Of Death
Quote from Mentar: "The day I release h264 in an .avi container is the day I quit encoding..."
t3h Master of Lolis ~ Now with MOAR kawai-ness ~ moé rulz ~ lol