Log in Username Password
Log me on automatically each visit    
Register
Register
Log in to check your private messages
Log in to check your private messages
AnimeClipse Forum Index » Γενικά

Πνευματικά Δικαιώματα ANIME (Μουσικής και Εικόνας)
View previous topic :: View next topic  
Author Message


Joined: 04 Aug 2011
Posts: 2
Location: Thessaloniki, Greece

Post Posted: Wed May 10, 2017 10:23 am
Post subject: Πνευματικά Δικαιώματα ANIME (Μουσικής και Εικόνας)
Reply with quote

Γειά χαρά σε όλη την ομάδα!
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των anime στην Ελλάδα αν γνωρίζει κάποιος κάτι.

Έχω ένα δικό μου σύνολο και θα ήθελα να οργανώσω μια συναυλία με μουσική από Anime. Η μουσική θα παίζετε ζωντανά από μουσικούς ενώ θα γίνει και χρήση βίντεο με αποσπάσματα από την αντίστοιχη σειρά ή ταινία.

Τα κομμάτια είναι πολλά από ταινίες του Miyazaki μέχρι Death Note, FMAB, Elfen Lied, Ghost in the Shell ('95 και Innocence), Kara no Kyōkai και πολλά άλλα.

Επειδή όμως είναι αδύνατον να επικοινωνήσω με τον κάθε δημιουργό ξεχωριστά ή με την κάθε ιαπωνική εταιρία που έχει τα δικαιώματα της ταινίας... ξέρετε αν υπάρχει κάποια ελληνική εταιρία η οποία είναι υπεύθυνη; Γενικώς θα ήθελα κάποιες απόψεις για το πως να κινηθώ. Ευχαριστώ!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 892
Location: ΑθήναPost Posted: Wed May 10, 2017 8:12 pm
Post subject:
Reply with quote

Φίλε glass000 γεια χαρά και σε εσένα.

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι σύνθετο χωρίς αμφιβολία και δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Τώρα συγκεκριμένα σε αυτά που ρωτάς.
Σε ότι αφορά την ύπαρξη κάποιας ελληνικής εταιρείας με πνευματικά δικαιώματα ιαπωνικών anime αμφιβάλλω πολύ. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου κατά 99,99% δεν υπάρχει. Δεν σου λέω 100% για να μην σε πάρω και στο λαιμό μου. Αλλά αν κρίνει κανείς από τα χάλια με την ΑΕΠΙ και το γεγονός ότι ούτε Έλληνες καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους, είναι εύκολα κατανοητό ότι το ζήτημα αυτό (όπως και τα περισσότερα σε αυτή τη χώρα) περιβάλλεται από ένα χάος προχειρότητας, ανοργανωσιάς και διαφθοράς.
Για να σου απαντήσω όμως ευθέως και συνολικά. Για τι μέγεθος συναυλίας/εκδήλωσης μιλάμε; Είναι κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα; Θα βγάλεις λεφτά από αυτό; Γιατί αν όχι νομίζω πως δεν ασχολείσαι καν με το ζήτημα. Αν ναι, και θέλεις να είσαι νόμιμος και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, η μόνη λύση θα ήταν πράγματι η επικοινωνία με τους κατόχους των δικαιωμάτων. Είτε ίσως η πληρωμή σε κάποια ενδιάμεση εταιρεία που θα κατέχει και θα διαχειρίζεται πολλά από αυτά. Αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να μπεις στον κόπο και ακόμα σωστότερα ότι στέκει οικονομικά να κάνεις κάτι τέτοιο, μιας και θα πρέπει να έχεις ένα σεβαστό έσοδο από την εκδήλωση μόνο και μόνο για τα δικαιώματα που θα πληρώσεις.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message


Joined: 04 Aug 2011
Posts: 2
Location: Thessaloniki, Greece

Post Posted: Tue May 23, 2017 1:07 pm
Post subject:
Reply with quote

Φίλε Deykalionas17 ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ναι ο στόχος είναι να γίνει κάτι επαγγελματικό σε μορφή παράστασης όπου θα παίζετε 1-2 φορές τη βδομάδα και θα έχει είσοδο. Αλλά το γεγονός ότι θα έχει είσοδο προφανώς όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά σε τέτοια εναλλακτικά πράγματα όπως το να παίξεις live μουσική από anime (που δε νομίζω να έχει γίνει) προφανώς δε το κάνω με σκοπό να τα κονομίσω ή κάτι τέτοιο, βάζω είσοδο απλά για να πληρωθούν ελάχιστα (ούτε καν όσο τους αξίζει) οι μουσικοί και οι συντελεστές διότι θα χρειαστεί πολύ προετοιμασία για κάτι τέτοιο.

Προσωπικά επειδή είμαι και συνθέτης σέβομαι απόλυτα τα πνευματικά δικαιώματα γιατί είναι το σωστό γιαυτό ρωτάω και θέλω να είμαι σωστός και δε το κάνω μόνο από φόβο μη με πιάσουν ή κάτι τέτοιο. Τώρα από κεί και πέρα αυτό διαφέρει απ'το να μου πει η εταιρία διαχείρισεις πνευματικών δικαιωμάτων ότι ξες θα μας δώσεις ένα αστρονομικό ποσό για να παίξεις τη μουσική ή το να μου πει κάτι πιο λογικό του στυλ με βάση τα έσοδα που θα έχω να δώσω ένα χ ποσοστό αλλά αυτό εξαρτάται και από τη συμφωνία που θα κάνεις φαντάζομαι με την κάθε εταιρία.

Τώρα επειδή εγώ αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να γίνει κάτι σαν αφιέρωμα μπαινούν πολλές εταιρίες και δημιουργοί στη μέση και το να επικοινωνήσω με έναν έναν είναι ακατόρθωτο γιατί αν εξεραίσουμε το Studio Ghibli που έχω στη λίστα αρκετά μουσικά κομμάτια και θα μπορούσε να γίνει μια συννενόηση για ότι κομμάτια αφορούν την εταιρία (Mononoke, Spirited Away, Nausicaa κτλ) τα υπόλοιπα είναι ανεξάρτητα άνιμε.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website


Joined: 30 May 2005
Posts: 740
Location: $root_dir


Post Posted: Fri May 26, 2017 5:18 pm
Post subject:
Reply with quote

Υπάρχει ένα σχετικό άρθρο στην σελίδα της ΑΕΠΙ:

http://www.aepi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=102

Σύμφωνα με αυτό:

ΑΕΠΙ wrote:
Αυτό σημαίνει όσοι προτίθενται να εκτελέσουν δημόσια ή να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μέρος του ρεπερτορίου που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ, θα πρέπει προηγουμένως:

1. Να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ή να εκτυπώσουν και συμπληρώσουν χειρόγραφα την κατάλληλη -ανάλογα με τη χρήση- άδεια δημόσιας εκτέλεσης.

2. Να δηλώσουν στην αίτηση τα έργα που πρόκειται να εκτελέσουν δημόσια.

3. Να καταβάλουν τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα.


Κάποια από τα κομμάτια που ανέφερες ίσως να εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ. Εδώ υπάρχει μια πλήρης λίστα με τους καλλιτέχνες που διαχειρίζεται η ΑΕΠΙ, καθώς και οι ξένες εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων με τις οποίες έχει υπογράψει σύμβαση:

http://www.aepi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=607&Itemid=184

Βλέπω ότι όσον αφορά την Ιαπωνία, η ΑΕΠΙ έχει υπογράψει σύμβαση με την JASRAC. Η δεύτερη παρέχει στο site της αναζήτηση τίτλων στη βάση δεδομένων της:

http://www.jasrac.or.jp/ejhp/database.html

Παρότι η αναζήτηση είναι στα ιαπωνικά, έχουν ένα pdf με οδηγίες για τα πεδία στα αγγλικά.

Θεωρητικά μπορείς να ψάξεις εκεί για τους καλλιτέχνες. Αν είναι μέλη της JASRAC, τότε μπορείς να πάρεις άδεια για τα έργα τους μέσω της ΑΕΠΙ. Πρακτικά δεν ξέρω πόσο εύκολο ή χρονοβόρο θα είναι κάτι τέτοιο.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic     Reply to topic     AnimeClipse Forum Index » Γενικά All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group


MKPortal M1.1 Rc1 ©2003-2005 All rights reserved
Page generated in 0.01126 seconds with 5 queries